pátek 17. června 2011

Proč bych (nejspíš) nemohl mít netbook?

V době, kdy jsem si pořizoval svůj současný notebook (září 2008), kterým je 13” Toshiba Satellite Pro U400-123 byl na tehdejším trhu s přenosnými počítači značně omezený výběr (v porovnání s dnešní nabídkou). Jasnou převahu měly 15” modely s váhou převyšující 2,5 kg a mezi studenty na vysokých školách se téměř nic jiného nevyskytovalo. Netbooky teprve začínaly. Praktický jediným zástupcem byla první 7” generace od Asusu a další společnosti teprve své modely připravovaly.

100_3281
Porovnání netbook (vlevo) vs. notebook (vpravo)


Z vlastní zkušenosti mohu říci, že když jsem začal docházet na přednášky s Toshibou, budila značný zájem okolí. Především šlo o její kompaktní rozměry, neutrální design a to vše v kombinaci s nízkou hmotností (2 kg) a dobrou výdrží (nový 6 cell adaptér udržel notebook v chodu 3:15 minut).

Musím poznamenat, že studuji obor humanitního a nikoliv technického charakteru a valná část osazenstva na přednáškách patřila k něžnému pohlaví. Pro slečny není zrovna ideální, když s sebou tahají do školy tak velký a těžký notebook v brašně či batohu, proto tyto velké stroje postupně některé z nich vyměnily za menší a skladnější netbooky, ale našly se i takové, které zvolily 13 či 12” notebook (nejspíše inspirovány mou maličkostí).

Netbook je oproti klasickému notebooku daleko více o kompromisech, ale především pak o celkové zhoršení ergonomie práce s ním. Jaké jsou hlavní (ne)výhody netbooku?

Displej a rozlišení

Dnes se na trhu vyskytují netbooky s úhlopříčkou displeje 9 – 12”. Osobně za dlouhodobě použitelné k práci nepovažuji nic menšího než je právě 12”. Problémem netbooků je ovšem jejich rozlišení. Již od dob onoho převratného 7” Asus EEE PC dlouhou dobu nedocházelo k jeho změně (navýšení) a totéž rozlišení 1024 x 600 bodů lze nalézt jak u 8” tak i 10” netbooků. Zabijákem je především mizerný počet bodů na výšku, který má za následek titěrné ikony a celkově malý obraz a dává předpoklad (při dlouhodobé práci) k návštěvě oční ambulance a zakoupení dioptrických brýlí.

Dnes již naštěstí lze v nabídkách obchodníků nalézt 11,6” modely s rozlišením displeje 1366x768 bodů (HD Ready). Sice si za něj poměrně připlatíte, ale vaše oči vám budou vděčné. I tak bych se těmto strojům vyhnul obloukem.

Titěrná klávesnice a touchpad

Notebookové klávesnice byly vždy o kompromisech z hlediska rozložení oproti jejich plnotučným kolegyním užívaných u stolních počítačů. U netbooků toto platí dvojnásob.

Zjednodušeně se dá říci. že platí následující pravidlo: Čím je menší úhlopříčka displeje, tím jsou menší jednotlivé klávesy na klávesnicí a tím hůře se na takové klávesnici píše! Největší úhlopříčky již mají klávesy běžné velikosti a dá se na takových klávesnicích celkem obstojně pracovat i delší dobu. Mé zkušenosti s menšími modely (8,9” úhlopříčka) mě dovedly k následujícímu zjištění. Klávesy jsou malé, hmatem těžce rozeznatelné a běžně se mi stávalo, že jsem stiskl více současně. Ženám s drobnějšími prsty to nemusí vadit. Pokud ovšem potřebuji, pokud možno bezchybně, zapisovat mluvené slovo, je pro mě stroj tohoto typu nepoužitelný. A to jsem ponechal stranou někdy nemalé prohýbání klávesnice především v jejím středu.

Netbooky přinesly jednu zásadní věc do oblasti notebooků s Windows – beztlačítkové touchpady. Někteří výrobci je umisťovaly i do plnohodnotných notebooků, ale u netbooků se začaly používat především proto, že jednoduše na tlačítka pod touchpadem už prostě nebyl dostatek prostoru.  Pokud nemám k dispozici myš tak chci používat alespoň dostatečně velký a přesný touchpad, který mi nebude ovládání počítače výrazně komplikovat. Bohužel malý touchpad u netbooků znamená vždy nelítostný boj s ovládáním cesty kurzoru.

Výkon

Nejsem příznivcem extra výkonných mobilních mašin a neuznávám pojem herní notebook, jednoduše proto, že si myslím, že nic takového neexistuje a pokud chce někdo na hrát hry na vysoké detaily, nejlépe mu k tomu poslouží klasické stolní PC.

Atomové netbooky nebyl nikdy určeny k hraní her, ba dokonce často nezvládají ani prachobyčejné prohlížení prohlížení internetu. Že se pletu? Ale vůbec ne. Zkuste si na netbooku s Atomem N270 či N280 přehrát video na Youtube v rozlišení 720p. Co se stane? Video je trhané a nekoukatelné. Vyšší rozlišení videa než je 480p prostě procesor nezvládá zpracovat. Situace se pomalu obrací k lepšímu s příchodem nových Atomů i procesorů od AMD s dedikovaným grafickým jádrem, Za tato řešení si ale stále připlatíte.

  Další brzdou v používání operačního systému je nedostatek operační paměti – povětšinou 1 GB. Co by se stalo, kdyby výrobci osadili jeden 2 GB modul? Zvlášť když uvážíme dnešní ceny operačních pamětí. Můžete namítnout, že u netbooků se hledí na každou korunu, avšak osazením více paměti se výrobcům maximálně částečně sníží zisk z jednoho prodaného kusu, pozitivně se to však může odrazit na prodejnosti.

Výdrž na baterii

O netboocích se traduje, že by měly mít slušnou výdrž na baterii (5 hodin a více), ne vždy tomu tak je. Hodně záleží na kapacitě baterie, počtu jejich článků. Setkal jsem se s netbookem od Aceru, který byl osazen pouze tříčlánkovou baterií, která jej neudržela v provozu déle jak dvě hodiny při kancelářské práci (a to to byl nový stroj sotva týden používaný bez zřetelného opotřebení baterie).

Když už člověk oželí nízký výpočetní výkon, malý displej a takřka nepoužitelné rozlišení v kombinaci s titěrnou klávesnicí, měl by se takový stroj svému majiteli odvděčit alespoň dlouhým během na baterii. Pokud ani to nesplňuje tak proč si jej pořizovat? V podstatě je to něco málo okolo 1,5 kg elektroodpadu, po kterém touží sběrné dvory (viz loňská akce Mounfieldu k nákupu notebook zdarma = Acer se zbavil starých skladových zásob, které by jinak šly nejspíš k recyklaci a Mounfield zvýšil své tržby). Zrovna tyto stroje bych na každodenní používání nikomu nedoporučoval a jako hlavní počítač v domácnosti už vůbec ne.

Hmotnost

Hmotnost je jednoznačnou předností a mnohdy jedním z hlavních důvodů pro pořízení netbooku. I samotné napájecí adaptéry jsou povětšinou malých rozměrů a nízké hmotnosti. To by však u zařízení tohoto typu mělo být nepsaným pravidlem. Váha pod 1,5 kg při pořizovací ceně pod 10 tisíc korun (dražší stroje do kategorie netbooků prostě nepatří) jsou pádnými argumenty pro nákup, obzvláště když porovnáme netbooky se stejně vážícími subnotebooky (neberme v potaz vyšší výkon a kvalitnější materiály), které stojí minimálně 2,5x více. 

Závěr

Netbooky v sobě kombinují několik negativních vlastností, pro které bych si je rozhodně nepořídil a svému okolí je také zrovna dvakrát nedoporučuji. Slabý výpočetní výkon, který nedostačuje ani k přehrávání HD videa, malý displej s ještě menším rozlišením v kombinaci s mizernou klávesnicí tato zařízení nedovoluje použít ani jako psací stroj. Nebo si někdo z vás dovede představit osm hodin denně koukat do displeje o velikosti 9” a celou dobu psát na malé klávesnici? Pokud, ano, máte můj obdiv, ale ruku na srdce – opravdu si myslíte, že tento způsob použití nebude mít po delší době vliv na vaše zdraví?

Částečně mimo tohle všechno stojí dodávaný operační systém. Prakticky existují dvě možnosti (netbooků s linuxem je na našem trhu jako šafránu) buď dostanete netbook s Windows XP, což je léty ověřený systém, jež ale nepodporuje moderní technologiie a samotný Microsoft jej už hodil přes palubu (viz nemožnost nainstalovat IE 9 pod XP) nebo tu nejořezanější ze všech dostupných edic Windows 7, a sice Starter. Tady pro změnu bez hacku nezměníte tapetu na ploše (to je činnost, kterou zvládají i naprostí BFU) a má spoustu dalších omezení, které zde však nechci rozepisovat…

Jedinými pozitivy jsou nízká hmotnost a pořizovací cena (na tu se v našich končinách hledí asi nejvíce). O výdrži se záměrně nezmiňuji, protože tady hodně záleží na výrobcem instalované baterii. I tak mé doporučení je, minimálně se ještě dvěma generacím netbooků obloukem vyhnout.

A na úplný konec “důkaz místo slibů” – porovnání Toshiby Satellite Pro U400-123 a Aceru Aspire One D250. Který z nich byste si vybrali jako svou mobilní kancelář?

Pozn.: Toshiba je o dva roky starší, než porovnávaný Acer a přesto zvládá tytéž úkony daleko rychleji při váze jen o 0,5 kg větší a 2,5x delší výdrži na baterii!!!

 

100_3283

100_3285

100_3287

100_3289

Žádné komentáře:

Okomentovat