čtvrtek 16. června 2011

Vliv ovladačů na výkon SSD disku

Na internetu koluje mnoho polopravd a mýtů ohledně vlivu ovladačů na výkon disku, přesněji SSD. Rozhodl jsem se proto otestovat jak které ovladače ovlivňují výkon disku. Pro test byl použit SSD Kingston V Series (SNV-425 S2) 64 GB s Windows 7 Home SP 1 x64 a základní deskou s čipsetem AMD 780G. Srovnával jsem výkon výchozího ovladače dodávaného Microsoftem (dodnes někteří považují za nejlepší) s aktuálním ovladačem od AMD pro daný čipset a jaký je výsledek?

Univerzální ovladač Microsoftu MSAHCI

U tohoto ovladače je potřeba vzít v úvahu, že se jedná o univerzální ovladač, který musí být schopen obsloužit všechny disky dnes běžně používané. V tomto ohledu si Microsoft zaslouží uznání, protože byla doba, kdy výrobci čipových sad nebyly schopni dodat takové ovladače, které by dodávaly diskům větší výkon než ten, který byl k dispozici s MSAHCI. Dnes už situace zdaleka není tak jednoznačná. Vývojářům majícím na starosti tvorbu ovladačů základních desek (čipsetů) se postupem času podařilo jejich ovladače zdokonalit natolik, že nyní, ve většině případů, naopak disky dosahují větších přenosových rychlostí právě s nimi a nikoliv s univerzálním MSAHCI.
ssd kingston_1
Test 01: AS SSD Benchmark (MSAHCI)
ssd kingston_3
Test 02: HD Tach (MSAHCI)
 
ssd kingston_2_blog
Test 03: Crystal Disk Mark 3.0.1 (MSAHCI)

AMD-Sata aneb jeden ze specializovaných ovladačů

Jak jsem uvedl v prvním odstavci tohoto příspěvku testy výkonu probíhaly na základní desce s čipsetem AMD 780G, proto také tento ovladač. Nejznámějším je pravděpodobně ovšem ovladač od Intelu iaStor. Pro test jsem platformu AMD zvolil záměrně, a to především proto, že při reinstalaci systému se mi jako ovladač disku nainstaloval právě MSAHCI a tak jsem tak jsem jej při této příležitosti krátkodobě používal, abych zjistil jeho výkonnost a až následovně použil ovladač doporučovaný výrobcem desky. A tady je výsledek.
ssd kingston_4Test 01: AS SSD Benchmark (AMD-Sata)
ssd kingston_6
Test 02: HD Tach (AMD-Sata)
ssd kingston_5_blog
Test 03: Crystal Disk Mark 3.0.1 (AMD-Sata)

 

Shrnutí výsledků testů

Jak je vidět na screenech, nelze jednoznačně říci, že by byly ovladače od AMD lepší ve všech směrech. Zvýšení výkonu můžeme vidět v sekvenčním čtení a zápisu. Naopak mírný pokles je vidět u čtení 4kB bloků dat (malých souborů). Rozdíly to nejsou nikterak markantní a jsou v toleranci chyby měření. Jednalo se o syntetické testy. Žádné výraznější změny v nárůstu či poklesu rychlosti disku (myslím odezvu systému a programů) nepozoruji.
Zda požívat ovladač od Microsoftu či zvolit ovladač od výrobce čipsetu nechám na vás. Za zkoušku nic nedáte. Vždy záleží na konkrétním SSD disku a čipové sadě základní desky a kvalitě zpracování ovladačů. K ovladačům od Microsoftu se může člověk vždycky vrátit odinstalováním těch od výrobce (s pomocí Správce zařízení). Po restartu Windows automaticky nainstalují svůj MSAHCI ovladač.

Žádné komentáře:

Okomentovat