čtvrtek 9. února 2012

Toshiba Portégé Z830 vs HP Folio 13

aneb výběr nového mobilního zařízení v praxi

Před časem jsem tady psal článek o více jak tříletém používání mého současného notebooku, kterým je (byla) Toshiba Satellite Pro U400-123. I když jsem si původně myslel, že mi bude ještě nějaký ten pátek věrným společníkem při práci a na cestách. Jenže jsem výrazněji přehodnotil své priority a to mě donutilo začít hledat nový notebook. Do oka mi padla kategorie ultrabooků – konkrétně jeden model opět od Toshiby (Portégé Z830) a druhý od HP (Folio 13).


Proč právě ultrabook?

Odpověď je jednoduchá, protože nejvíce vystihují požadavky, které kladu na notebooky. Již v době kdy jsem vybíral svůj předchozí notebook, kterým se nakonec stala Toshiba Satellite Pro U400, jsem se poohlížel po co nejlehčím stroji s velkou výdrží na baterie. To se však psal rok 2008 a nabídka zařízení, která by splnila obě podmínky byla žalostná. Jednou z možností byla např. Portégé R500, ale cena tohoto modelu byla jiná, než jakou jsem byl ochoten akceptovat, proto nakonec jsem zvolil kompromis v podobě U400. Výdrž nebyla špatná už v základu a s větší baterií nebyl problém dostat se k 5 hodinám práce.

Dosavadní nasazení notebooku mě přivedlo k následujícím požadavkům, které očekávám od nástupce U400:
  • nízká hmotnost (do 2 kg i s adaptérem), rozměry a kvalitní zpracování
  • dlouhá výdrž při provozu na baterii ( 5+ hodin)
  • matný displej a celkově celý notebook
  • HDMI (ten teď nemám a docela mi to komplikuje život)
  • klávesnice vhodná na psaní dlouhých textů
  • tichý chod
  • koncová cena do 25 tisíc s DPH (Je to má osobní zásada, že notebook nesmí stát více, stejně jako mobil nesmí stát více jak 5 tisíc. Dalo by se to nazvat stropem užitku.)

Všechny tyto podmínky (nebo alespoň většinu z nich) splňují nejlépe právě ultrabooky.
Výkon pro mě není relevantní kritériem, protože pracuji převážně v textovém editoru nebo tabulkovém procesoru, případně tvořím prezentace a samozřejmostí je internet. Na toto stačí dnes každý procesor i se stávajícím C2D na 1,8 GHz nepociťuji nedostatek výkonu, spíše naopak.

S ohledem na dnešní nabídku ultrabooků na českém trhu nejvíce uvažuji právě, že buď zůstanu věrný Toshibě a pořídím si základní model Z830-R nebo dám přednost Foliu 13 od HP. V úvahu původně ještě připadalo Lenovo a jeho U300s. Jelikož však často pracuji ve večerních hodinách a HP i Toshiba mají podsvícenou klávesnici, nedostalo se U300s z užšího výběru.  V úvahu by ještě přicházel Dell XPS 13, ale ten ještě není dostupný na trhu.



HP Folio 13

HP Folio 13 bych se nebál označit za jeden z nejtěžších a nejtlustších ultrabooků. Ostatně i recenze (viz zde) uvádějí hmotnost 1,52kg. což je dokonce o 20g více, než určují specifikace Intelu pro stroje nesoucí název ultrabook. Navíc k této váze je potřeba ještě přičíst 442g vážící adaptér a rázem celková hmotnost atakuje 2 kilogramy, což je poněkud více, než si představuji.

folio_01
Zdroj: Notebook.cz

Větší tloušťka (18 mm), mě až tolik nevadí, protože to podle všeho je daň za bytelné zpracování a především velkou baterii, díky níž má Folio nadstandardní výdrž v porovnání s konkurencí.

Folio má však z mého pohledu daleko výraznější nedostatky než je jen vyšší hmotnost. Jde především o displej a jeho bezprostřední okolí. Nevím, co tím designéři v HP zamýšleli, ale to lesklé krycí sklo přes displej, které zároveň zviditelní i část rámu, kde je umístěna webkamera, na mě působí spíš tak, že je zobrazovací plocha opticky zmenšená a jako by se člověk díval do okna. O přehnané lesklosti nemluvím. A jelikož pracuji i venku a v dopravních prostředcích a mám zkušenosti s lesklou úpravou displeje z dosavadního notebooku, už ji nechci. Jde o jeden z výrazných nedostatků!

folio_03
Zdroj: Notebook.cz

Ať je klávesnice hodnocena v recenzích jako sebelepší tak nic nezachrání výrazný nedostatek z hlediska praktického používání, kterým je další designerská hříčka, jež spočívá v použití lesklého plastu mezi klávesami. Do vitríny je to možná efektní, ale v praxi a při častém přenášení, bude klávesnice nejspíše neustále působit ušmudlaně.

folio_02
Zdroj: Notebook.cz

Tak si říkám, že pokud byly ultrabooky zamýšleny jako konkurenti Applu a jeho Macbooku Air tak by se podobných věcí, jako je pogumovaná platová vana měli výrobci vyvarovat. Díky tomu na mě Folio působí zbytečně laciným dojmem. Kdyby namísto černého plastu výrobce použil stejný materiál (nebo alespoň barvu) jaká je na víku, dostalo by Folio celistvější vzhled a na okolí by působilo luxusnějším dojmem.


Toshiba Portégé Z830

Portégé Z830 je výrobcem i v recenzích prezentována jako nejtenčí a nejlehčí ultrabook. Celková hmotnost činí 1364g (1120g + 244g adaptér), což je o téměř 200g méně než je hmotnost Folia bez adaptéru. V tomto směru Z830 kompletně naplňuje mé představy o lehkém a často přenášeném pracovním stroji.

z830_01
Zdroj: Notebook.cz

Ani Toshiba však není po konstrukční stránce úplně bez chyby. Rám okolo displeje mi přijde zbytečně tlustý. V kombinaci s malým zapínacím tlačítkem předpokládám, že došlo k nafouknutí rozměrů nejspíše z důvodu lepšího uchlazení komponent a vyvážení notebooku při posazení např. na klíně (aby nedošlo k jeho převrhnutí). Zapínací a ostatní tlačítka proto mohla být určitě větší nebo mohlo dojít o pár milimetrů k navýšení prostoru pro klávesnici.

Klávesnici samotnou některé recenze kritizují (zde) pro nejistý stisk kláves, jiné pochvalují. Nemám osobní zkušenost, ale vše je o zvyku. Důležité je, že je podsvícená. Malým bonusem je čtečka otisků prstů. Tu mám i nyní a jsem na ni zvyklý, takže její přítomnost hodnotím jednoznačně kladně (navíc teď, kdy lze nastavit otisk ještě před naběhnutím Windows). Není to však nic, bez čeho bych se neobešel.
Výdrž Toshiby je sice díky menší osazené baterii nižší, než je tomu u HP, ale i tak hravě překoná stanovenou minimální výdrž 5 hodin.

Mírně mě znepokojuje jiný fakt, a sice neustálý běh ventilátoru. SSD používám už nějakou dobu a zvykl jsem si na bezhlučný provoz notebooku, kdy docházelo k nárazovitému spouštění větráku po dosažení určité teploty. Nezbývá než doufat, že podobně jako u HP, tento problém bude vyřešen při některé budoucí aktualizaci biosu.

Toshiba je kompletně v matném provedení (až na tlačítka touchpadu) a tvoří jednolitý celek stejné barvy a materiálu, což je přesný opak HP.

Pro Portégé hovoří také cena. Nejlevnější konfigurace s Core i3 je k dostání zhruba o tisíc korun levněji oproti HP. Jak jsem řekl, neženu se za výkonem a jelikož mi doposud stačilo C2D, nevidím v tom problém. Ani nižší hodnota zápisu na SSD u Z830 není nikterak výrazně omezující. Důležitým faktorem je pro mě hlavně spolehlivost!



Folio 13 vs Z830 kdo zvítězí?

Samotné porovnání notebooků je otázkou priorit konkrétních uživatelů a jejich požadavků. Své požadavky jsem stanovil na začátku a podle nich hodnotím oba produkty.

z830vsfolio13_01
Zdroj: Laptopreviews.com

Jak je vidět na obrázku tak ač je HP ve všech ostatních směrech větší než Toshiba, tak na výšku je výrazně menší (o 6 mm). Naproti tomu ke dle oficiálních rozměru Toshiba zase o 3 mm kratší a o dva užší.

z830vsfolio13_03
Zdroj: Laptopreviews.com

Ony dva milimetry tloušťky však nejsou příliš znát ani z detailní fotografie přímého srovnání – výškový rozdíl je daleko markantnější.

Když to vezmu vše kolem a kolem tak se doberu následujícího výsledku:

Pro Folio 13:
 
+ výdrž na baterii 
+ kvalitní klávesnice 
+ tichý chod

Proti Folio 13: 
- nadmíra lesklých ploch 
- hmotnost 
- plastová vana
_______________________________________________________________________
Pro Portégé Z830: 
+ nízká hmotnost a tloušťka 
+ jednolité zpracování 
+ tříletá záruka 
+ matná úprava všech povrchů 
+ čtečka otisků prstů 
+ dlouhodobá osobní zkušenost se značkou 
+ cena základního modelu

Proti Portégé Z830: 
- hluk ventilátoru 
- množství bloatware v tovární instalaci 
- větší na výšku



Problémem dneška je NEDOSTUPNOST ultrabooků v ČR

HP tento fakt vyřešilo poněkud zvláštně. Oficiální česká verze Folia 13 by k nám měla dorazit někdy v květnu a do té doby se prodává verze anglická s anglickým rozložením klávesnice a samozřejmě anglickými Windows.

Toshiba měla být původně na český trh uvedena již v průběhu ledna. Dnes je únor a Z830 je dostupná v několika málo obchodech (Datart, Alza), ale díky alespoň za to. Podle všeho by se do nabídky ostatních prodejců měla dostat na přelomu února a března (nejpozději do poloviny března). Např. Ribbon.cz (oficiální distributor značky Toshiba pro ČR) měl ještě 31. ledna uvedené datum zahájení prodeje Z830 1. 2. 2012, ale následně jej změnil na 28. 2. 2012. Uvidíme, zda jej ještě posune.



Závěr

Ano, tušíte správně – vítězem srovnání se stává Toshiba Portégé Z830. Jestli si ji ovšem opravdu nakonec koupím, to netuším. Rád bych ji viděl naživo, takže v brzké době podniknu cestu do nějakého obchodu, kde ji mají skladem a buď mi totálně učaruje (a pak si ji koupím), nebo odpudí a nějakou chvíli ještě posečkám na to, jak se situace vyvine... O výsledku dám určitě vědět i zde. Každopádně bych chtěl stávající situaci vyřešit nejpozději do konce února.

3 komentáře:

  1. Pogumovaný plast na spodku je podle mě jedna z killer features. Pokládat si studený a nebo hodně horký hliník na nohy neni výhra. Spíš než lacinost to ukazuje na snahu udělat ergonomický notebook.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak jak to dopadlo? Taky se rozhoduju právě mezi těma dvěma...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zatím to nedopadlo nijak, protože se mi donesly informace, že po uvedení IvyBridge by měly ceny ultrabooků rapidně klesnout, což by mělo být zhruba v polovině roku tak zatím čekám. Možná se objeví ještě jiný adept na koupi, zatím však vede Toshiba, především díky hmotnosti a konektorové výbavě.

      Vymazat